logo

logo

środa, 6 marca 2013

Ziemniaki w mundurkach z wiosennym twarożkiem





Składniki:
ziemniaki (500g)
1 jajko (60g)
serek kanapkowy (100g)
rzeżucha
przyprawy



 



Przygotowanie:
Jajko gotujemy, studzimy i trzemy na tarce na małych oczkach. Dodajemy dowolny serek kanapkowy i sporą ilość rzeżuchy lub innej zieleniny. Serek przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Zamiast serka kanapkowego można użyć dowolnego białego, wiejskiego – wedle upodobań.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Wtedy są najbardziej wartościowe i moim zdaniem najsmaczniejsze. Po ugotowaniu przedzielamy gorące ziemniaki na pół i nadziewamy zimnym twarożkiem.




Wartość energetyczna wszystkich ziemniaków z twarożkiem – 540kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 ziemniaków) – 270kcal