logo

logo

piątek, 15 marca 2013

Zupa krem pieczarkowa





Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)
pieczarki (500g)
2 duże cebule (200g)
1 domowa kostka warzywna
natka pietruszki (opcjonalnie)
przyprawy (sól, pieprz)


 
Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.


Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem, aż zmiękną. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z domową kostką warzywną. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę. Wszystko gotujemy jeszcze około 15 minut, po czym studzimy, miksujemy blenderem na krem i przyprawiamy. Bardzo dobrze smakuje ze świeżo posiekaną natką pietruszki.



Wartość energetyczna całej zupy pieczarkowej – 560kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal