logo

logo

środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto „Murzynek”





Składniki:
2 jajka (120g)
mąka pszenna (170g)
karob (20g)
maślanka (200ml)
cukier (75g)
oliwa z oliwek (20ml)
dżem niskosłodzony (75g)
1,5 łyżeczki sody



 


Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa będzie puszysta i dość jasna. Następnie dolewamy powoli oliwę z oliwek i maślankę, cały czas miksując. W osobnej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą i karobem (opcjonalnie karob można zastąpić kakao). Mąkę z dodatkami dodajemy porcjami do ubitej masy i miksujemy. Następnie dorzucamy dżem niskosłodzony, najlepiej z kwaśnych owoców i jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką, żeby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy do formy, to są proporcje na tortownicę 24cm. Pieczemy w temperaturze 180st. około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy ciasto patyczkiem, w razie potrzeby pieczemy jeszcze chwilę. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji. 




Wartość energetyczna całego ciasta „Murzynek” – 1500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 ciasta) – 125kcal