logo

logo

piątek, 19 kwietnia 2013

Potrawka ziemniaczana z groszkiem





Składniki:
ziemniaki (500g)
groszek zielony (100g)
1 duża cebula (100g)
woda (250ml)
mleko (200ml + 50ml)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (10g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma)


 



Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy . Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w plastry (ok. 1cm grubości) ziemniaki, odrobinę soli, zalewamy wodą i 200ml mleka. Gotujemy na małym ogniu pilnując, żeby mleko nie kipiało. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy ugotowany groszek (lub groszek z puszki), podsmażoną cebulę i przyprawiamy. Do kubeczka wlewamy 50ml zimnego mleka i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko ze skrobią do garnka z gotującymi się warzywami. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako osobną potrawkę.



Wartość energetyczna całej potrawki – 540kcal

Wartość energetyczna 1 porcji jako dodatku do obiadu (1/4 potrawki) – 135kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 potrawki) – 270kcal