logo

logo

piątek, 26 kwietnia 2013

Sałatka z kuskusem i cieciorką





Składniki:
kasza kuskus sucha (100g)
ogórki konserwowe (200g)
pomidorki koktajlowe (100g)
cieciorka sucha (50g)
1 łyżeczka octu winnego
przyprawa (sól, pieprz, chili)


 



Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, po czym gotujemy do miękkości, około 30 minut. Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi z opakowania. Po zrobieniu przesypujemy do miski i dodajemy odrobinę octu (lub soku z cytryny) i mieszamy, wtedy będzie sypka. Dorzucamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe (lub kiszone), pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i ugotowaną cieciorkę. Wszystko przyprawiamy i delikatnie mieszamy. Aby sałatka nie było mdła polecam dodać chili.



Wartość energetyczna całej sałatki – 600kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 200kcal