logo

logo

piątek, 24 maja 2013

Deser z mango i melonem





Składniki:
1 mango (250g)
½ małego melona (250g)
jogurt naturalny (100g)
cukier waniliowy (15g)
1 łyżka wiórków kokosowych (10g)


 




Przygotowanie:
Mango obieramy i kroimy w kostkę (podana waga jest wagą już po obraniu). Melona kroimy na kawałki lub wydrążamy kulkownicą. Owoce układamy naprzemiennie w 4 szklankach. W osobnej szklance przygotowujemy sos waniliowy z jogurtu naturalnego i cukru waniliowego, następnie polewamy nim ułożone w szklankach owoce. Dekoracyjnie można posypać deser odrobiną wiórków kokosowych. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.



Wartość energetyczna wszystkich składników na deser – 390kcal

Wartość energetyczna 1 deseru z mango i melonem – 100kcal