logo

logo

czwartek, 9 maja 2013

Kokosowy deser z mango i ananasem

Przepis konkursowy, autorka przepisu i zdjęcia: Hania Rostkowska.




Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1/3 szklanki wiórków kokosowych
¼ świeżego ananasa
½ świeżego mango
4 łyżki jasnego cukru trzcinowego
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
350 ml mleka kokosowego
1 łyżka likieru kokosowego






Przygotowanie:
Płatki owsiane, otręby i 2 łyżki wiórków kokosowych rozłożyć na blasze, polać miodem, ułożyć kawałeczki masła. Piec około 30 minut w 160 stopniach. Wystudzić. Mleko kokosowe podgrzać. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę, następnie wlewać gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę do garnka i podgrzewać na małym ogniu około 8 minut, do zgęstnienia. Dodać wiórki kokosowe i likier, odstawić do ostygnięcia. Ananasa i mango pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, posypać łyżką cukru i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce zmiękną, a z cukru utworzy się karmel. Deser układać w szklance warstwami: owoce, krem kokosowy, muesli, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć owoce, ozdobić wiórkami kokosowymi.