logo

logo

środa, 15 maja 2013

Pasta paprykowa z tuńczykiem i bazylią





Składniki:
2 marchewki (200g)
2 duże cebule (200g)
papryka konserwowa (200g)
tuńczyk w sosie własnym (140g)
przecier pomidorowy (50g)
świeże listki bazylii
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)


 


Przygotowanie:
Marchew obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę i razem dusimy na patelni, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie odcedzamy nadmiar wody na sicie i zostawiamy do przestygnięcia. Paprykę konserwową dobrze odsączamy i dodajemy do marchewki i cebuli. Warzywa miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy, odsączonego tuńczyka i posiekane listki bazylii. Całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy.



Wartość energetyczna całej pasty paprykowej – 370kcal 


Wartość energetyczna na 100g - 45kcal/100g