logo

logo

środa, 10 lipca 2013

Czosnkowa sałatka z bobem


Składniki:
pomidory (250g)
bób (250g)
natka pietruszki
świeże zioła
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
½ łyżeczki soli
przyprawy (sól, pieprz, chili, czosnek)

 




Przygotowanie:
Do kubeczka dodajemy posiekaną natkę pietruszki, świeżo posiekane dowolne zioła, pół łyżeczki soli, dowolne przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy octem winnym (opcjonalnie cytrynowym lub innym z dodatkiem soku z cytryny) i dokładnie mieszamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Bób gotujemy do miękkości i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do bobu. Całość zalewamy sosem czosnkowym z zieleniną i dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy, najlepsza jest po 2-3 godzinach, wtedy bób przechodzi smakiem zalewy octowej i smakuje idealnie. 




Wartość energetyczna całej sałatki czosnkowej z bobem – 210kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 70kcal