logo

logo

środa, 28 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i białym serem





Składniki:
1 duża cukinia (1,5kg)
kasza gryczana sucha (100g)
kostka białego chudego sera (200g)
1 mały por (150g)
1 marchew (100g)
papryka konserwowa (200g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)



Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy. Por drobno siekamy, marchew trzemy na tarce i razem podsmażamy na patelni do miękkości. Paprykę konserwową kroimy w paski. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony biały ser, surowe jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy z pestek. Nakładamy do każdej połowy farszu, dobrze dociskamy, żeby farsz był zwarty. Układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut, aż cukinia będzie miękka. 


 


 


 
















Wartość energetyczna całej faszerowanej cukinii (dwóch połówek) – 960kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 z całości) – 240kcal