logo

logo

czwartek, 15 sierpnia 2013

Racuchy jogurtowe z jeżynami i borówkami





Składniki:
jogurt naturalny (200g)
cukier (30g)
drożdże (15g)
mąka pszenna (150g+30g)
1 jajko
½ łyżeczki sody
1 łyżka octu
borówki, jeżyny (200g)


 

Przygotowanie:
Do miski wlewamy jogurt naturalny, najlepiej o temperaturze pokojowej, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach zaczyn jogurtowy powinien się lekko ruszyć – czas zależy od temperatury, jeśli jogurt był prosto z lodówki trzeba czekać dłużej. Do wyrośniętego zaczynu wbijamy jajko i dodajemy pozostałą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Do szklanki wsypujemy sodę i zalewamy ją łyżką octu, mieszamy i od razu dodajemy ją do ciasta. Całość mieszamy, następnie wrzucamy dowolne owoce sezonowe i delikatnie mieszamy. Racuchy nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię, dość małe i w sporych odległościach między sobą, bo rosną. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron, aż będą rumiane. Z podanych proporcji wychodzi 14szt. 





Wartość energetyczna całego ciasta na racuchy – 1055kcal

Wartość energetyczna 1 racucha – 75kcal