logo

logo

piątek, 6 grudnia 2013

Sałatka brokułowa z makaronem





Składniki:
makaron suchy (100g)
½ brokuła (250g)
1 duża cebula (100g)
1 papryka żółta (100g)
natka pietruszki
1 łyżka octu winnego
oliwa z oliwek (10ml)
przyprawy (sól, pieprz, chili)





Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż lekko zmięknie. Pilnujemy, żeby nie był zbyt miękki – wtedy sałatka zachowa lepszy wygląd. Po przestudzeniu każdą różyczkę kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał. Do miski wlewamy olej, ocet winny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Dorzucamy przestudzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy, wtedy będzie pewność, że makaron się nie poskleja. Do makaronu dodajemy brokuły, pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.



Wartość energetyczna całej sałatki brokułowej z makaronem – 580kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 195kcal