logo

logo

czwartek, 16 stycznia 2014

Pierogi z kalafiorem i orzechami


Składniki na ciasto:
mąka pszenna (150g)
woda (90ml)
½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:
kalafior (250g)
orzechy włoskie (50g)
cebula (100g)
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

 




Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką. Wyrobione ciasto bardzo cienko wałkujemy, ja doszłam myślę do 1-2mm. Przy tak cienkim rozwałkowaniu i takich proporcjach wychodzi 25szt.


Wartość energetyczna całego ciasta na pierogi – 525kcal

Wartość energetyczna 1 ciasta pierogowego – 21kcal

 

Przygotowujemy farsz. Kalafiora gotujemy do miękkości, następnie studzimy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem Następnie cebulę dodajemy do kalafiora razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Całość przyprawiamy. Przygotowane pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut, do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. Z podanych proporcji wychodzi 25szt.



Wartość energetyczna całego farszu – 410kcal

Wartość energetyczna 1 porcji farszu na 1 pieroga – 16kcal

Wartość energetyczna 1 pieroga z kalafiorem i orzechami – 37kcal