logo

logo

poniedziałek, 17 lutego 2014

Gulasz paprykowy z czerwoną soczewicą



Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
soczewica czerwona sucha (30g)
papryka konserwowa (150g)
1 marchew (100g)
1 cebula (100g)
przecier pomidorowy (25g)
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła, papryka słodka)






Przygotowanie:
Surowe piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.

Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.

W niewielkiej ilości wody gotujemy w małym garnku czerwona soczewicę, pod koniec gotowania dodajemy do niej obsmażone mięso, podduszone warzywa, pokrojoną w paseczki paprykę konserwową i przecier pomidorowy. W razie potrzeby dolewamy do naszego gulaszu wody. Z wodą ostrożnie, tego gulaszu niczym nie zagęszczamy, więc najlepiej, żeby wody było niewiele. Całość przyprawiamy do smaku i jeszcze kilka minut gotujemy.




Wartość energetyczna całego gulaszu – 475kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 gulaszu) – 160kcal