logo

logo

czwartek, 13 lutego 2014

Surówka z kapusty i kalafiora

 
 

Składniki:
kapusta biała (200g)
kalafior (200g)
1 marchew (100g)
1 mała cebula (50g)
1 małe jabłko (100g)
jogurt naturalny (100g)
natka pietruszki
1-2 łyżeczki soku z cytryny
cukier (10g)
przyprawy (sól, pieprz, suszone zioła)

 
Przygotowanie:
Białą kapustę drobno kroimy, cebulę kroimy, wrzucamy do miski, lekko solimy i mieszamy. Zostawiamy kapustę na pół godziny, żeby puściła soki i zmiękła. W tym czasie dokładnie myjemy surowego kalafiora i bardzo drobno go kroimy. Marchew i jabłko trzemy na tarce, a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dorzucamy do kapusty, dodajemy jogurt naturalny, przyprawy, odrobinę cukru (opcjonalnie) i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Surówkę mieszamy i odstawiamy do lodówki. Najsmaczniejsza jest schłodzona.



Wartość energetyczna całej surówki – 305kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/4 surówki) – 75kcal