logo

logo

piątek, 30 maja 2014

Babka cytrynowa

Babka, którą ciężko nazwać dietetyczna, ale jest inna niż wszystkie wcześniej przeze mnie pieczone, bo bez jajek i można ja przyrządzić w wersji wegańskiej.

 
Składniki:
mleko (250ml)
mąka pszenna (300g)
cukier (200g)
olej rzepakowy (125ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
sok z 1 dużej cytryny (30ml)
skórka starta z cytryny
skórka pomarańczowa kandyzowana (50g)




 
 
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko (w wersji wegańskiej mleko sojowe), dodajemy cukier, mąkę i olej. Całość dokładnie miksujemy, pod koniec miksowania dosypujemy proszek do pieczenia, sodę, wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę cytrynową i pomarańczową. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180stopni przez około godzinę (opcja piekarnika góra-dół). Po godzinie sprawdzamy patyczkiem, ciasto powinno być suche w środku, jeśli nie jest, to jeszcze chwilę pieczemy. Z podanych proporcji wychodzi 16 porcji.

Babkę można polukrować – cukier robimy z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru. Jednak nie jestem w stanie nawet na oko podać proporcji, bo lukier był wykonany spontanicznie pod życzenie dzieci. Osobiście bez lukru mi bardziej smakuje, więc przyjmijmy, że w tym przepisie lukru nie wliczałam w wartość kaloryczną. 
 
 


Wartość energetyczna całej babki cytrynowej – 3245kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/16 babki) – 205kcal



Dla porównania 1 porcja dietetycznej babki cytrynowej ponczowej z tego przepisu – 95kcal