logo

logo

piątek, 18 lipca 2014

Sałatka ziemniaczana z cieciorką




Składniki:
ziemniaki (500g)
cieciorka sucha (50g)
pomidory suszone (20g)
1 mała cebula (50g)
zielenina (szczypior, natka pietruszki)
olej (15ml)
ocet winny (15ml)
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
pieprz




Przygotowanie:
Suchą cieciorkę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, następnie solimy i gotujemy około 10 minut od zagotowana wody. Odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i wrzucamy do miski.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie studzimy. Dopiero jak są zimne zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cieciorki. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, drobno posiekaną cebulę, czosnek i zieleninę. Całość skrapiamy octem winnym, odrobiną oleju i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. 




Wartość energetyczna całej sałatki – 770kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 195kcal