logo

logo

poniedziałek, 22 września 2014

Omlet ziemniaczany z łososiem


Składniki:
ziemniaki (200g)
1 jajko (90g)
jogurt naturalny (20g)
1 mała cebula (50g)
łosoś wędzony na ciepło (50g)
szczypiorek
olej do posmarowania (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)


 


 


Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, szczypiorek, surowe jajko i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy pędzelkiem odrobiną oleju. Wylewamy masę ziemniaczano-jajeczną, rozkładamy równomiernie po całej patelni. Na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia i posypujemy przyprawami. Smażymy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, około 10 minut, aż masa ziemniaczana będzie zwarta. Omlet przekładamy na talerz – tu ważne, żeby nie pominąć posmarowania wcześniej patelni odrobiną oleju, bo bez tego ciężko będzie zachować ładny kształt omleta, ponieważ jest on dość kruchy i delikatny. Przed podaniem można lekko skropić cytryną.



Wartość energetyczna całego omleta ziemniaczanego z łososiem – 430kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 omleta) – 215kcal