logo

logo

poniedziałek, 29 września 2014

Sałatka z czerwonej soczewicy




Składniki:
soczewica czerwona sucha (100g)
por (300g)
papryka czerwona (200g)
oliwa (10ml)
sok z ½ cytryny
1-2 ząbki czosnku
przyprawy (sól, pieprz)



 

 
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Następnie dodajemy do niej por pokrojony w drobne paski (zarówno części zielone jak i białe) oraz wrzucamy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę.

W kubeczku przygotowujemy sos do sałatki: wlewamy oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce około godzinę przed podaniem.



Wartość energetyczna całej sałatki – 570kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 sałatki) – 190kcal