logo

logo

piątek, 26 września 2014

Tatar z wędzonego łososia

 


Składniki:
łosoś wędzony na zimno (300g)
ogórek zielony (100g)
1 cebula czerwona (100g)
serek kanapkowy (25g)
sok z cytryny
przyprawy (sól, pieprz)



 

Przygotowanie:
Łososia wędzonego mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do niego połowę posiekanej cebuli i połowę ogórka zielonego pokrojonego w kostkę. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy naturalny serek kanapkowy i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy, ma mieć konsystencję dość kleistą. Zwilżona dłonią formujemy porcje, układamy na talerzu, posypujemy dla dekoracji cebulą, ogórkiem i dekorujemy według uznania. Gotowe porcje skrapiamy jeszcze raz cytryną. Z podanych proporcji wychodzą 3 porcje.



Wartość energetyczna całej masy na tatara – 565kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 188kcal