logo

logo

poniedziałek, 13 października 2014

Kotlety pieczarkowe zapiekane



Składniki:
mięso mielone z indyka (500g)
1 jajko (60g)
pieczarki (250g)
1-2 ząbki czosnku
1 duża cebula (100g)
bułka tarta (30g)
przyprawy (sól, pieprz)


 



Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dusimy pod przykryciem z przyprawami. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody, następnie studzimy. Do miski wrzucamy mięso mielone z indyka, dodajemy podduszone pieczarki z cebulą, surowe jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżoną dłonią formujemy małe kotlety, obtaczamy lekko w bułce tartej lub dowolnej panierce, układamy na blaszce. Panierka jest opcjonalna, ale polecam ją zrobić. Minimalna jej ilość spowoduje, że kotlety będą spieczone i chrupiące z zewnątrz. Całość zapiekamy w otwartym naczyniu/blaszce, w temperaturze 180st, około 45-50 minut. Pod koniec można włączyć opcję przypiekania z góry. Z podanych proporcji wychodzi 18 małych kotletów wielkości pulpetów lub 9 dużych mielonych. 



Wartość energetyczna całego mięsa na pulpety – 950kcal

Wartość energetyczna 1 małego kotleta (przy 18szt) – 50kcal

Wartość energetyczna dużego kotleta (przy 9szt) – 105kcal