logo

logo

środa, 28 stycznia 2015

Gołąbki z warzywami i kaszą bulgur





Składniki:
kasza bulgur sucha (100g)
1 duża cebula (100g)
pomidory suszone (50g)
papryka konserwowa (200g)
por (400g)
kapusta włoska (250g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)





Przygotowanie:
Liście kapusty włoskiej gotujemy we wrzątku kilka minut, żeby były miękkie i elastyczne. Do tego przepisu użyłam 8 liści o wadze około 250g.

Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu – drobną zalewamy wrzątkiem na 15 minut, grubszą gotujemy (w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody przez 10 minut), następnie zostawiamy pod przykryciem, żeby wchłonęła nadmiar wody. Zamiast kaszy bulgur można użyć kaszy kuskus. Cebulę kroimy w kostkę, por w cienkie paseczki, lekko solimy i dusimy na patelni pod przykryciem. Do miski wrzucamy gotową kaszę, podduszoną cebulę z porem, pokrojone drobno suszone pomidory i paprykę konserwową. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Rozkładamy sparzone liście kapusty, nakładamy równomiernie farsz i zawijamy gołąbki. Na dnie garnka układamy liście kapusty, na nich gotowe gołąbki. Następnie podlewamy wodą, tak do 1/3 wysokości pierwszego gołąbka na dnie garnka, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas kontrolujemy poziom wody i w razie potrzeby podlewamy. Czas gotowania zależy od kapusty, w moim przypadku gołąbki były gotowe po około 45 minutach duszenia.

Z podanych proporcji wychodzi 8szt, ale ilość też jest uzależniona od wielkości liści do zawijania.





Wartość energetyczna kapusty i całego farszu – 770kcal

Wartość energetyczna 1 gołąbka - 95kcal