logo

logo

środa, 7 stycznia 2015

Kotlety mielone w płatkach kukurydzianych




Składniki:
mięso mielone z szynki (500g)

2 duże cebule (200g)
1 kajzerka (50g)
mleko (100ml)
1 jajko (60g)
płatki kukurydziane (30g)
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, lekko solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Zostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy mleko, wrzucamy kawałki kajzerki i przyciskamy tak, żeby wchłonęła całe mleko i zmiękła. Dorzucamy do niej miękką cebulę i całość dokładnie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy mielone mięso z szynki i surowe jajko. Wszystko przyprawiamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Płatki kukurydziane wrzucamy do woreczka śniadaniowego i rozdrabniamy (np. przy użyciu wałka lub zgniatając ręką). Kotlety formujemy zwilżoną w zimnej wodzie dłonią i lekko obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Kotlety smażymy na bardzo małym ogniu, początkowo bez przykrycia z obu stron, następnie można przykryć i dusić około 15 minut co jakiś czas przewracając. Staramy się nie podlewać zbyt dużo wodą, żeby płatki za bardzo nie zmiękły. Z podanych proporcji wychodzi 15szt.




Wartość energetyczna całej masy na kotlety – 1050kcall

Wartość energetyczna 1 kotleta – 70kcal