logo

logo

czwartek, 15 stycznia 2015

Kurczak z jabłkiem i suszoną śliwką





Składniki:

pierś z kurczaka (250g)
suszone śliwki (25g)
1 małe jabłko (150g)
1 mała cebula (50g)
przyprawy (curry, słodka papryka, sól, pieprz)








Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy curry lub solą i słodką papryką, można dodać odrobinę pieprzu i łyżeczkę zdrowej vegety. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Cebulę kroimy w piórka, a śliwki przekrawamy na pół lub nawet na 4 części w zależności od wielkości. 

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki piersi z kurczaka i krótko obsmażamy z każdej strony, następnie dodajemy cebulę, jabłka i suszone śliwki. Podlewamy 1 łyżką wody, przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można podlać wodą, żeby nic nie przywarło.






Wartość energetyczna całego kurczaka z jabłkiem i suszoną śliwką – 430kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 kurczaka) – 215kcal