logo

logo

niedziela, 18 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z fasolą i porem





Składniki:

ziemniaki (500g)
fasola biała sucha (100g)
por (200g)
½ chili
sok pomidorowy (200ml)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, chili)








Przygotowanie:
Fasolę moczymy około 12 godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od rodzaju fasoli. Można użyć innego rodzaju/koloru fasoli.

Ziemniaki kroimy w kostkę, por kroimy w paseczki. Do miski wrzucamy ziemniaki, por, fasolę i posiekane chili. Warzywa przyprawiamy, dokładnie mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszytko zalewamy sokiem pomidorowym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i zapiekamy warzywa około 1 godzinę. W trakcie pieczenia 2-3 razy mieszamy. Pod koniec można zdjąć pokrywkę naczynia i przypiec zapiekankę z góry.






Wartość energetyczna całej zapiekanki – 810kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 zapiekanki) – 270kcal