logo

logo

wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa cebulowo-czosnkowa





Składniki (na garnek 2,5l):
ziemniaki (500g)

cebula (500g)
1 główka czosnku
1 domowa kostka warzywna
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości, około pół godziny. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i czosnek (można przecisnąć przez praskę), wrzucamy na patelnię, solimy, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż cebula będzie miękka i słodkawa. Uduszoną cebulę z czosnkiem wrzucamy do ugotowanych ziemniaków, całość miksujemy blenderem i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, moim zdaniem w zupełności to wystarcza. Co do ilości czosnku, to u mnie wagowo było to 40g i to była ilość akceptowalna przez dzieci. Jeśli ktoś woli bardziej pikantne smaki można próbować większe ilości czosnku. Zupę podajemy ze świeżym szczypiorkiem.




Wartość energetyczna całej zupy –550kcal 

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 110kcal