logo

logo

poniedziałek, 16 marca 2015

Buraczki z jabłkiem






Składniki:
buraki (300g)
1 małe jabłko (100g)
1 mała cebula (50g)
1-2 łyżki octu winnego
przyprawy (sól, pieprz)





Przygotowanie:
Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości, średniej wielkości buraki to około 45-60 minut gotowania. Po przestygnięciu ściągamy skórkę, powinna lekko schodzić bez potrzeby użycia noża czy skrobaczki. Buraki trzemy na tarce, na dużych oczkach, podobnie jak obrane ze skórki słodkie jabłko. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Całość przyprawiamy odrobiną soli (moim zdaniem nawet można ją pominąć) i pieprzu, dodajemy do smaku ocet. Buraczki odstawiamy na godzinę do lodówki, schłodzone są najlepsze.




Wartość energetyczna całych buraczków – 190kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 buraczków) – 95kcal