logo

logo

sobota, 7 marca 2015

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami






Składniki:

szpinak świeży (150g)
pieczarki (150g)
1 cebula (50g)
2 ząbki czosnku
2 jajka (120g)
przyprawy (sól, pieprz, chili)




Przygotowanie:
Szpinak zalewamy gorącą wodą, po chwili wyjmujemy i odsączamy na sicie. Wrzucamy na patelnię z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i pokrojoną w kostkę cebulą. Całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu nadmiaru wody przerzucamy wszystko do miski i studzimy. Następnie dodajemy dwa rozbełtane jajka i przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na nią masę jajeczną. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną. Patelnię można wysmarować kroplą oliwy, wtedy na pewno omlet zachowa swój kształt i bez problemu przełożymy go w całości na talerz.




Wartość energetyczna całego omleta – 250kcal