logo

logo

wtorek, 3 marca 2015

Zupa dyniowa z cieciorką





Składniki (na garnek 2,5l):
dynia (1kg)
cieciorka sucha (100g)
1 domowa kostka warzywna
koperek
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, chili)

Przepis na domową kostkę warzywną tutaj.




Przygotowanie:
Cieciorkę moczymy kilka godzin, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po moczeniu około 6 godzin gotujemy minimum 30 minut.

Dynię wydrążamy z gniazd nasiennych, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę z domową kostką warzywną, po zagotowaniu wrzucamy obrane kawałki dyni. Gotujemy pod przykryciem około pół godziny, aż dynia zmięknie. Po przestudzeniu wrzucamy do garnka połowę ugotowanej cieciorki i całość miksujemy blenderem. Następnie przyprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą (do smaku) i 1-2 łyżeczkami gałki muszkatołowej. Wskazane jest dodać mielone chili, pieprz i czosnek, dla wyrazistego smaku. Po doprawieniu dorzucamy drugą część ugotowanej cieciorki. Zupę można podać ze świeżym koperkiem.




Wartość energetyczna całej zupy – 660kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/5 zupy) – 130kcal