logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek cytrynowy


Przepis konkursowy, autorka: Natalia „Driada”

Składniki na spód:
mąka pszenna (150g)
mąka żytnia pełnoziarnista (200g)
cukier (70g)
jogurt naturalny (100g)
2 jajka (120g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki na lukier:
cukier puder
woda
sok z cytryny

Dodatki do dekoracji:
siemię lniane (ziarna)
żurawina suszona
rodzynki
płatki migdałów
suszone śliwki

Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy jogurt, jajka i całość dokładnie zagniatamy. Ciasto po chwili przestaje się lepić do rąk. 
Rozwałkowujemy je na macie silikonowej lub papierze do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Matę można zwilżyć od spodu, żeby się nie przesuwała podczas wałkowania. Zamiast podsypywać mąką, czy dodawać tłuszcz do ciasta, wystarczy pomoczyć wałek i ciasto elegancko daje się wałkować. Nadmiar wody w piekarniku i tak odparuje, a my unikamy dodatkowych kalorii. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15 minut, aż brzegi się zaczną lekko rumienić. Po wypieczeniu pozostawiamy mazurki do wystygnięcia.

Cukier puder rozrabiamy z odrobiną wodą i sokiem z cytryny, aby miał konsystencję śmietany smarujemy nim mazurek. Dekoracje przyklejamy do lukru według wizji artystycznej.