logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek jaglany daktylowo-bananowy

Przepis konkursowy, autorka: Asia Zbudniewek


Składniki na spód: 
mąka pszenna pełnoziarnista (280g) 
jogurt naturalny (50g)
oliwa z oliwek (20ml)
cukier trzcinowy (10g)
cukier waniliowy (10g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypyta soli
masło (25g)
2 jajka (120g)

Składniki na masę:
kasza jaglana sucha (270g)
mleko (400ml)
daktyle (40g)
2 małe banany (200g)
czekolada gorzka (50g)

Przygotowanie:
Przygotowujemy spód. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Gdy zaczną się sklejać, przekładamy na blat (posypany mąką pełnoziarnistą) i dalej ugniatamy. Ciasto powinno być elastyczne (przypominające konsystencją plastelinę). Tak wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 1cm i przekładamy do formy, wyłożonej papierem (nasmarowanej śladową ilością oliwy z oliwek) i nakłuwamy widelcem. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Lekko studzimy.

Przygotowujemy masę. Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przepłukujemy. Następnie zalewamy podaną ilością mleka i gotujemy do miękkości wraz z daktylami (mleko powinno zostać całkowicie wchłonięte przez kaszę). Tak ugotowaną kaszę zostawiamy na moment, by trochę przestygła. Następnie dodajemy rozgniecionego banana i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość miksujemy blenderem i przekładamy na upieczony spód. Dekorujemy wedle uznania i wkładamy do lodówki na kilka godzin.