logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek owsiany o smaku orzechowym

Przepis konkursowy, autorka: Karolina Romejko



Składniki:
płatki owsiane (200g)
cukier brązowy (200g)
orzechy włoskie (50g)
łyżka masła (10g)
4 jajka (240g)
skórka z 1 cytryny i 1/2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
tabliczka gorzkiej czekolady, 70% kakao (100g)



Przygotowanie:
Płatki podsuszamy na suchej patelni, na małym ogniu. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Orzechy mielimy. Do masy z żółtek dodajemy niewielkimi porcjami podpieczone płatki, ubite białka, zmielone orzechy, skórki z cytrusów i sok z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią uzyskaną masę (ciasto powinno być dość płynne-nie zbite jak na typowego mazurka). Pieczemy aż do uzyskania złocistego koloru w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną (możemy dodać 2-3 łyżki mleka, żeby wolniej zastygała). Na ostudzone ciasto wylewamy polewę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.