logo

logo

niedziela, 12 kwietnia 2015

Mazurek z białego maku

Przepis konkursowy, autorka: Uka


Składniki na spód:
mąka żytnia pełnoziarnista (100g)
płatki owsiane (50g)
olej rzepakowy (30ml)
mleko (30ml)
cukier brązowy (45g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
biały mak (150g)
1 jajko (60g)
cukier (40g)
olej rzepakowy (20ml)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 kropel aromatu migdałowego
szczypta soli

Dodatki do dekoracji:
cukier puder (100g)
1 łyżka wody
kilka kropel oleju
uprażone pestki słonecznika, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki lub inne bakalie

Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy ciasto (ciasto może mieć nieco sypką konsystencję) i wykładamy nim spód tortownicy (o średnicy 20 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 min. Odcedzamy na sitku wyłożonym gazą i ostudzimy. Jajko miksujemy z cukrem, olejem, proszkiem, aromatem. Dodajemy mak i miksujemy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, następnie studzimy.

Cukier puder rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną oleju i wodą. Posmarować wierzch mazurka przygotowaną polewą. Posypujemy słonecznikiem.