logo

logo

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Deser z rabarbaru





Składniki:
rabarbar (500g)
woda (200ml+150ml)
1 galaretka cytrynowa
truskawki (300g)
jogurt naturalny (50g)








Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą (200ml) i dusimy pod przykryciem, aż się rozpadnie (około 15-20 minut). Po tym czasie powinniśmy mieć około 600g rabarbaru z wodą, dla pewności można zważyć. 

Przygotowujemy galaretkę. Do kubeczka wlewamy około 150ml wrzątku u rozpuszczamy w nim galaretkę. Zasada jest taka, że łącznie wszystkiego, czyli rozgotowanego w wodzie rabarbaru i galaretki mamy mieć około 750g – wtedy nasz deser będzie delikatną, lekko ściętą pianką, a nie zbitą galaretką.

Rabarbar i rozpuszczoną galaretkę miksujemy blenderem i rozlewamy do salaterek. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie polewamy deser zmiksowanymi z jogurtem truskawkami. Z podanych proporcji wychodzi 6 deserów.



Wartość energetyczna całości – 440kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 75cal