logo

logo

czwartek, 8 października 2015

Dyniowa sałatka owocowa w słoiku

Nowe ujęcie dyni i gruszek, w słodkiej zalewie. Sposób na uniknięcie konieczności kupowania owoców w puszkach do zimowych sałatek owocowych. Wykorzystać można różne rodzaje dyni (ze względu na różne kolory miąższu) oraz zielone lub czerwone twarde gruszki. Syrop można wykorzystać zimą do przygotowywania napojów. Po rozcieńczeniu z ciepłą wodą będziemy mieć cytrynowo- dyniowy napój, który dodatkowo możecie wzbogacić o zapach imbiru, cynamonu, anyżu, kardamonu… 

Składniki na syrop:
woda (4l)
cukier (1kg)
sok z 2 cytryn




Przygotowanie:
Dynie obieramy, wydrążamy i dokładnie myjemy, żeby nie było dyniowych „nitek”. Najlepsza dynia, która powinna przetrwać zimę w zalewie, to twarda dynia hokkaido. Inne rodzaje też się nadają, ale wtedy proponuję skrócić czas pasteryzacji do 12-15 minut. Najlepiej w jednym słoiku umieszczać jeden rodzaj dyni, a jedynie podczas wybierania dyni w sklepie wziąć takie, które różnią się kolorem skórki. Wtedy raczej pewne, że i miąższ będzie różny. Sprawdziłam to na 15-stu dyniach wykorzystanych do tych przetworów– wszystkie na zdjęciu to hokkaido.

Gruszki wydrążamy z gniazd nasiennych. W zależności od upodobań można zostawić skórkę gruszki dla koloru lub wcześniej ją obrać. Najważniejsze, żeby owoce były twarde, wtedy zachowają wygląd po pasteryzacji.

Wszystko w kroimy w gotową do użycia kostkę i w dowolnych proporcjach i pakujemy w słoiki. Dodajemy 2-3 goździki (można dodać laskę cynamonu, anyż gwieździsty, imbir, kardamon itp.).

Przygotowujemy syrop. Wodę z cukrem gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy sok z cytryn. Syrop wlewamy do słoików ciepły (nie gorący). Taka ilość zalewy starczyła mi na 12 dużych słoików.Słoiki umieszczamy w garnku, wlewamy wodę do 3/4 ich wysokości i pasteryzujemy ok. 20 minut od zagotowania wody.