logo

logo

piątek, 9 października 2015

Mus śliwkowy

 


Składniki:
śliwki (1kg)
cukier (30g)
sok z cytryny



 




 
Przygotowanie:
Śliwki dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem. Kiedy się rozpadną dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze jakiś czas, żeby odparować ewentualny nadmiar wody. Na koniec dodajemy cukier – ilość uzależniona jest od gatunku śliwek. Gorący mus wkładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy słoiki grubym kocem lub ręcznikiem i zostawiamy na dobę. Z kilograma śliwek (waga razem z pestkami) wychodzą 3 słoiki o pojemności około 250ml. Zakładając, że po ugotowaniu i odparowaniu części wody otrzymamy 750g musu, można przyjąć, że jego kaloryczność wynosi 75kcal/100g.