logo

logo

poniedziałek, 26 października 2015

Pieczona dynia hokkaido

 



Składniki:
dynia hokkaido (500g)
olej (10ml)
2 ząbki czosnku
suszone zioła (oregano, tymianek, bazylia)
przyprawy (sól, pieprz)


 




Przygotowanie:
Dynię wydrążamy z gniazd nasiennych. Skórka dyni hokkaido jest jadalna, więc zostawiamy ją do pieczenia. Dynię kroimy na podłużne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy olej, pokrojony drobno czosnek, dużą ilość suszonych ziół, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek dyni był obtoczony w przyprawach. Przekładamy dynię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Pieczemy około 30 minut, aż będzie miękka i lekko przyrumieniona. 



Wartość energetyczna całej dyni – 230kcal