logo

logo

środa, 14 października 2015

Pizza z cukinią

Składniki na ciasto:
mąka pszenna (150g)
woda (100ml)
drożdże (15g)
pół łyżeczki soli
olej (5ml)

Dodatki:
serek wiejski (150g)
suszone pomidory (25g)
cukinia (300g)
2 ząbki czosnku
olej (10ml)
przyprawy (zioła suszone, sól, pieprz)




Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Wsypujemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je kilka minut, a pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę oleju. Wtedy ciasto powinno nam ładnie odchodzić od dłoni. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na silikonową formę i formujemy na kształt pizzy. Zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 
 

W tym czasie do miski wrzucamy serek wiejski, jeśli trafi nam się zbyt lejący najlepiej odsączyć nadmiar śmietanki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do serka i mieszamy. Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na długie wstążki. Następnie wrzucamy ją do osobnej miski, dodajemy suszone zioła, sól, pieprz, drobno posiekany czosnek i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Każda wstążka cukinii powinna być dobrze obtoczona w przyprawach.

 







Po wyrośnięciu ciasta wykładamy na nie serek wiejski z pomidorami, a na wierzch cukinię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i przypiekanie z góry. 




Wartość energetyczna całej pizzy – 940kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 pizzy) – 315kcal