logo

logo

poniedziałek, 19 października 2015

Placek ziemniaczano-dyniowy





Składniki:
ziemniaki (125g)
dynia hokkaido (125g)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
olej (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Ziemniaki i dynię obieramy, wydrążamy pestki. Warzywa trzemy na tarce na małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masy ziemniaczano-dyniowej, dodajemy surowe jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy małą patelnię, smarujemy ją pędzelkiem kilkoma kroplami oliwy i wlewamy masę ziemniaczano-dyniową. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Jak wierzch zacznie nam się ścinać, wtedy obracamy placek, lekko przygniatamy i smażymy jeszcze kilka minut. 



Wartość energetyczna placka ziemniaczano-dyniowego – 285kcal