logo

logo

czwartek, 1 października 2015

Placek ziemniaczany z sadzonym jajkiem





Składniki:
ziemniaki (500g)
1 mała cebula (50g)
3 jajka (180g)
olej (5ml)
przyprawy (sól, pieprz)


 





Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy. Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach i odlewamy nadmiar wody powstałej przy tarciu. Do miski wrzucamy cebulę, ziemniaki i jedno surowe jajko, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy małą patelnię, smarujemy ją pędzelkiem kilkoma kroplami oliwy i wlewamy połowę masy ziemniaczanej. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Jak wierzch zacznie nam się ścinać, wtedy obracamy placek, lekko przygniatamy i smażymy ok. 2 minut. Następnie na wierzch wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem i przykrywamy na 2-3 minuty. Jeśli ktoś nie lubi jajka sadzonego o konsystencji półpłynnej można smażyć dłużej.

 
 

Nie dodajemy mąki ani żadnych zagęszczaczy. Ważne jest, żeby wszystko robić sprawnie, wtedy masa ziemniaczana nie podejdzie wodą. Przepis jest na dwie porcje, bo nie robiłam mniejszej ilości i nie mam sprawdzonego przepisu z 250g ziemniaków i 1 surowego jajka do środka. Ważna jest ta odrobina oliwy, rozsmarowana pędzelkiem na patelni, bo dzięki niej łatwo placka przewrócić na drugą stronę. Polecam patelnię małą, właśnie ze względu na to obracanie, bo placek ziemniaczany, który nie jest smażony na obficie polanej tłuszczem patelni jest dość kruchy i delikatny.

 



Wartość energetyczna wszystkich składników na dwie porcje – 720kcal

Wartość energetyczna 1 porcji – 360kcal