logo

logo

poniedziałek, 16 listopada 2015

Makaron z cukinią i marchewką




Składniki:
makaron suchy (100g)
cukinia (250g)
marchewka (200g)
cebula (100g)
mleko (100ml)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (20g)
przyprawy (sól, pieprz)




 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą. Cukinię kroimy na plasterki, jeśli jest zbyt duża można kroić na połówki lub ćwiartki. Marchewkę kroimy na cienkie plasterki lub paski – można użyć do tego obieraczki do warzyw, wtedy plasterki będą naprawdę cienkie. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut, po czym odcedzamy. Do garnka wrzucamy ugotowany makaron, duszoną cebulę i podgotowane warzywa. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę z przyprawami i zalewamy tym makaron z warzywami. Podgrzewamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż biały sos zrobi się gęsty. Przyprawiamy według uznania, w moim przypadku była to tylko sól i odrobina pieprzu.



Wartość energetyczna całego makaronu z warzywami – 590kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 makaronu z warzywami) – 295kcal