logo

logo

piątek, 18 marca 2016

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

 


Składniki:
ziemniaki (500g)
szpinak rozdrobniony (150g)
cebula (150g)
2 jajka (120g)
jogurt naturalny (50ml)
2-3 ząbki czosnku
chili
przyprawy (sól, pieprz)


 




Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili drobno siekamy. Wszystko wrzucamy na patelnię, podlewamy łyżką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy rozdrobniony szpinak i na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody. Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Do ziemniaków wbijamy jajka, wlewamy jogurt naturalny i dodajemy ostudzony szpinak z cebulą. Wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Masę ziemniaczaną wylewamy do formy. Formę można posmarować odrobiną oliwy lub wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut, po tym czasie można włączyć na 10 minut przypiekanie z góry. 



Wartość energetyczna całej zapiekanki – 670kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 zapiekanki) – 335kcal