logo

logo

poniedziałek, 30 stycznia 2017

Paluchy pikantne z kminkiem i sezamem




Składniki:
mleko (100ml)
drożdże (15g)
cukier (10g)
1 jajko (60g)
mąka (220g)
masło (10g)
1 łyżeczka soli
posypki (kminek, chili, sezam)




Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i roztrzepane jajko (odrobinę jajka zostawiamy w celu posmarowania paluchów po wyrośnięciu). Mieszamy trzepaczką, żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z solą, cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto kilka minut, na końcu dodajemy roztopione masło. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto na blat, wałkujemy na grubość ok. 1,5cm i formujemy prostokąt, który następnie kroimy na 10 równych pasków. Paski dowolnie skręcamy. Można naciąć w środku i przeplatać jak faworki. Gotowe poskręcane paluchy układamy na blaszce na papierze do pieczeni, smarujemy jajkiem i posypujemy chili, kminkiem, sezamem lub inną posypką. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15minut, aż paluchy się zarumienią. Z podanych proporcji wychodzi 10szt.



Wartość energetyczna całego ciasta na paluchy – 1050kcal

Wartość energetyczna jednego palucha – 105kcal