logo

logo

wtorek, 21 marca 2017

Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem



Składniki:
ziemniaki (500g)
serek wiejski (150g)
rzodkiewki (150g)
szczypiorek
przyprawy (sól, pieprz)










Przygotowanie:
Surowe ziemniaki trzemy na tarce na bardzo cienkie plasterki, wykładamy nimi foremki do muffinek tak, aby w środku zostało nam miejsce na twarożek i lekko solimy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
W trakcie pieczenia szykujemy twarożek z pokrojonymi rzodkiewkami i świeżo posiekanym szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
Po upieczeniu wyciągamy ziemniaczane koszyczki z foremek i wypełniamy twarożkiem. Z podanych ilości wychodzi 8 porcji.




 















 
Wartość energetyczna koszyczków ziemniaczanych - 385kcal

Wartość energetyczna twarożku - 170kcal

Wartość energetyczna 1 koszyczka z nadzieniem - 70kcal