logo

logo

środa, 15 marca 2017

Ryba w warzywach




Składniki:
filety rybne z morszczuka (300g)
mąka (10g)
oliwa (5g)
marchew (200g)
por (200g)
pomidory z puszki z sokiem (200g)
przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)





Przygotowanie:
Filety rybne solimy i posypujemy pieprzem, dzielimy na porcje – 6szt po ok. 50g. Oprószamy mąką i wrzucamy na patelnię posmarowaną pędzelkiem cienką warstwą oleju. Filety smażymy z dwóch stron i przekładamy na talerz.
Pora kroimy na cienkie paski, marchew trzemy na tarce. Wrzucamy na patelnię, solimy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy drobno pokrojone w kostkę pomidory w sosie własnymi (w sezonie najlepiej użyć świeżych) i dusimy je z warzywami około 10 minut, do odparowania nadmiaru wody. Na koniec doprawiamy pieprzem i papryką słodką. Ciepłe warzywa nakładamy na kawałki ryby. Potrawę chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.




Wartość energetyczna całej ryby z warzywami - 500kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/6 ryby) - 85kcal