PRZEPISY TEMATYCZNIE

poniedziałek, 20 lutego 2012

Księciuniu, ciasto a'la królewicz

Odchudzona wersja królewicza, smakiem podobne, wyglądem również, ale dostałam zakaz od męża na nazwanie go królewiczem, bo on jako miłośnik tego ciasta stwierdził, że to prawie królewicz, a PRAWIE, to nie to samo, co dokładnie. No niech mu będzie, dla mnie smaczne, więc dodaję przepis. Obliczyłam też ile kalorii ma taki tradycyjny królewicz z przepisu, który posiadam – takie same przepisy są na różnych blogach, wartość podaję na dole, jako ciekawostkę dla porównania.



Składniki na placki miodowe:
mąka pełnoziarnista pszenna (150g)
1 jajko (60g)
1 łyżka miodu (25g)
woda (75ml)
margaryna (10g)
1 łyżeczka sody

Składniki na poncz:
sok z ½ cytryny
woda (100ml)
1 łyżeczka cukru (10g)

Składniki na biszkopt:
1 jajko (60g)
1 łyżeczka cukru (10g)
1 łyżka mąki pełnoziarnistej (15g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1 budyń waniliowy
mleko (500ml)

Składniki na polewę czekoladową:
mleko (50ml)
1 łyżka mleka w proszku (15g)
1 łyżeczka cukru (10g)
½ łyżeczki kakao (2,5g)

Przygotowanie:
Przepis jest podany na blaszkę o wymiarach 30x15cm, specjalnie małą, żeby potem nie zostać z blachą ciasta, którą trzeba koniecznie zjeść, żeby się nie zmarnowało. Jeśli chcecie ciasto na tradycyjną blachę o wymiarach 40x25cm, to musicie zrobić podwójną porcję.

Placki miodowe – wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części, wykładamy nimi blaszki i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut, aż będą lekko brązowe (kolor miodowy). W odchudzonej wersji jest 10g margaryny, przez co placki są dość twarde, zatem zaraz po upieczeniu proponuję je ponakłuwać widelcem i naponczować. Poncz przygotowujemy z gorącej wody, soku z cytryny i cukru.

Biszkopt – białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtko ciągle miksując. Następnie już bez miksowania delikatnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylewamy masę na blaszkę na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut.

Masa budyniowa – gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Nie dodajemy żadnego masła tylko ciepłym budyniem przekładamy ciasto. Uprzedzając Wasze pytania – nie wiem czy pochodzi potem mlekiem, bo to przepis na małą blaszkę, 12 kawałków i to u mnie zeszło w dwa dni i nie zdążyło mlekiem podejść.

Polewa czekoladowa – do ciepłego mleka dodajemy mleko w proszku, cukier i kakao i mieszamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

Przełożenie ciasta: placek miodowy - ½ budyniu – biszkopt - ½ budyniu - placek miodowy - polewa czekoladowa.

Przed podaniem kilka godzin schładzamy ciasto w lodówce.
Z podanych proporcji wychodzi 12 kawałków o wymiarach ok. 5x5cm.




Wartość energetyczna 1 porcji dietetycznej wersji królewicza – 140kcal

Wartość energetyczna 1 porcji tradycyjnej wersji królewicza – 325kcal