PRZEPISY TEMATYCZNIE

środa, 29 lutego 2012

Placek po węgiersku



Składniki na placki ziemniaczane:
ziemniaki (1/2kg)
1 cebula (50g)
1 jajko (60g)
przyprawy (sól)

Składniki na gulasz drobiowy:
1 pierś z kurczaka (250g)
2 cebule (100g)
1 marchewka (100g)
pieczarki (150g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (50g)
przyprawy (sól, pieprz)


Przygotowanie:
Ziemniaki trzemy na tarce na drobnych oczkach, solimy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody z ziemniaków, dodajemy startą cebulę, wbijamy jajko i przyprawiamy. Do ciasta nie dodajemy mąki, po to odlewamy wodę, żeby nie trzeba było ciasta zagęszczać mąką. Placki smażymy bez tłuszczu na małym ogniu. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże placki.

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę kroimy w cienkie plasterki lub w małą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Wrzucamy warzywa na patelnię podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Następnie dorzucamy kurczaka i dusimy, aż będzie ugotowany. Jogurt dodajemy na końcu. Żeby się nie uwarzył, to najczęściej robię to tak, że gotową potrawę zostawiam do ostygnięcia, dodaję jogurt i podgrzewam na nowo. A jak nie mam czasu, to do jogurtu dolewam odrobinę ciepłej wody żeby go zahartować i dopiero wlewam do gorącej potrawy.
Z podanych proporcji wychodzą 3 placki po węgierski z gulaszem drobiowym. 



Wartość energetyczna całej masy ziemniaczanej na placki – 490kcal

Wartość energetyczna 1 placka ziemniaczanego (1/3 porcji) – 165kcal

Wartość energetyczna całego gulaszu drobiowego – 360kcal

Wartość energetyczna 1 porcji gulaszu (1/3 całości) – 120kcal

Wartość energetyczna 1 placka po węgiersku z gulaszem – 285kcal