Składniki na spody:
mąka pszenna (125g)
masło (30g)
cukier puder (15g)
1 jajko (60g)
Składniki na krem:
1 budyń waniliowy
mleko (400ml)
1 serek waniliowy typu Danio (150g)
dowolne owoce (np. kiwi, brzoskwinie)
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy posiekane masło, mąkę, cukier puder i mieszamy, aż składniki lekko się połączą. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką – ma mieć kształt kuli. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym wyklejamy nim cienko foremki na babeczki lub muszelki. Pieczemy w temperaturze 180st. około 10-15 minut, aż lekko się zarumienią – wtedy najlepiej odchodzą od foremek i się nie kruszą. Z podanych proporcji wychodzi 20szt. babeczek lub 30szt. małych muszelek (takich ja moje).
Przygotowujemy krem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu, ale tylko w 400ml mleka (a nie w 500ml jak zwykle). Po ugotowaniu budyń studzimy, po czym wmiksowujemy blenderem serek waniliowy typu Danio. Krem nakładamy do babeczek, dekorujemy owocami i wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby masa budyniowa stężała.
Uwaga: Masy budyniowej wystarcza na podwójną porcję tych babeczek, więc przy takiej porcji spodów wykorzystamy tylko połowę, a drugą część można rozlać do salaterek jako osobny deser.
Wartość energetyczna całego ciasta na spody – 810kcal
Wartość energetyczna 1 spodu na babeczki (przy 20szt.) – 40kcal
Wartość energetyczna 1 spodu na muszelki (przy 30szt.) – 27kcal
Wartość energetyczna całej masy budyniowej – 610kcal
Wartość energetyczna kremu na babeczki (1/2 masy budyniowej) – 305kcal
Wartość energetyczna 1 babeczki z kremem i owocami (przy 20szt.) – 60kcal
Wartość energetyczna 1 muszelki z kremem i owocami (przy 30szt.) – 40kcal
Do miski wrzucamy posiekane masło, mąkę, cukier puder i mieszamy, aż składniki lekko się połączą. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką – ma mieć kształt kuli. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym wyklejamy nim cienko foremki na babeczki lub muszelki. Pieczemy w temperaturze 180st. około 10-15 minut, aż lekko się zarumienią – wtedy najlepiej odchodzą od foremek i się nie kruszą. Z podanych proporcji wychodzi 20szt. babeczek lub 30szt. małych muszelek (takich ja moje).
Przygotowujemy krem. Budyń gotujemy tak jak w przepisie na opakowaniu, ale tylko w 400ml mleka (a nie w 500ml jak zwykle). Po ugotowaniu budyń studzimy, po czym wmiksowujemy blenderem serek waniliowy typu Danio. Krem nakładamy do babeczek, dekorujemy owocami i wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby masa budyniowa stężała.
Uwaga: Masy budyniowej wystarcza na podwójną porcję tych babeczek, więc przy takiej porcji spodów wykorzystamy tylko połowę, a drugą część można rozlać do salaterek jako osobny deser.
Wartość energetyczna całego ciasta na spody – 810kcal
Wartość energetyczna 1 spodu na babeczki (przy 20szt.) – 40kcal
Wartość energetyczna 1 spodu na muszelki (przy 30szt.) – 27kcal
Wartość energetyczna całej masy budyniowej – 610kcal
Wartość energetyczna kremu na babeczki (1/2 masy budyniowej) – 305kcal
Wartość energetyczna 1 babeczki z kremem i owocami (przy 20szt.) – 60kcal
Wartość energetyczna 1 muszelki z kremem i owocami (przy 30szt.) – 40kcal