PRZEPISY TEMATYCZNIE

wtorek, 12 marca 2013

Kurczak z ananasem

 



Składniki:
1 pierś z kurczaka (250g)
ananas (200g)
1 cebula (100g)
mleko (100ml)
przyprawy (sól, pieprz)
 






Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie kroimy ananasa w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso obsmażamy z każdej strony i dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulę i ananasa. Jeśli używamy ananasa z puszki można dodać ze dwie łyżki zalewy. Pod koniec gotowania zalewamy kurczaka mlekiem i jeszcze chwilę dusimy. Sos powinien być lekko zawiesisty i naturalnie się zagęścić. 




Wartość energetyczna całego kurczaka z ananasem – 430kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/3 kurczaka) – 143kcal