Składniki:
seler ze słoika (240g)
ananas (200g)
kiełki brokuła (100g)
seler ze słoika (240g)
ananas (200g)
kiełki brokuła (100g)
szczypiorek
olej konopny (10ml)
przyprawy (pieprz, sól)
olej konopny (10ml)
przyprawy (pieprz, sól)
Przygotowanie:
Seler ze słoika odsączamy i wrzucamy do miski. Dodajemy kiełki brokuła lub rzodkiewki (też bardzo dobrze pasuje do tej sałatki), posiekany szczypiorek oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko skrapiamy łyżka oleju konopnego i przyprawiamy.
Seler ze słoika odsączamy i wrzucamy do miski. Dodajemy kiełki brokuła lub rzodkiewki (też bardzo dobrze pasuje do tej sałatki), posiekany szczypiorek oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko skrapiamy łyżka oleju konopnego i przyprawiamy.
Olej konopny wytwarzany
jest z nasion konopi. I tu dobra (lub zła) wiadomość – olej ten jest
całkowicie wolny od substancji psychotropowych, które występują jedynie w
kwiatach, liściach i łodygach konopi, ale nie występując w nasionach.
Olej konopny jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które łącznie
stanową 75% oleju oraz kwasów omega-9. Olej konopny polecany jest
szczególnie osobom z trądzikiem i zapaleniami skóry. Aktywne
biologicznie składniki oleju konopnego utrzymują skórę w dobrej formie
oraz zapobiegają podrażnieniom, łojotokowi i przedwczesnemu starzeniu
oraz poprawiają jej odporność na niesprzyjające warunki środowiska. Do
stosowania wyłącznie na zimno.
Wartość energetyczna całej sałatki – 320kcal
Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 160kcal