PRZEPISY TEMATYCZNIE

środa, 13 marca 2013

Sałatka z kiełkami i ananasem





Składniki:
seler ze słoika (240g)
ananas (200g)
kiełki brokuła (100g)
szczypiorek
olej konopny (10ml)
przyprawy (pieprz, sól)

 



Przygotowanie:
Seler ze słoika odsączamy i wrzucamy do miski. Dodajemy kiełki brokuła lub rzodkiewki (też bardzo dobrze pasuje do tej sałatki), posiekany szczypiorek oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko skrapiamy łyżka oleju konopnego i przyprawiamy.
 
Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi. I tu dobra (lub zła) wiadomość – olej ten jest całkowicie wolny od substancji psychotropowych, które występują jedynie w kwiatach, liściach i łodygach konopi, ale nie występując w nasionach. Olej konopny jest cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które łącznie stanową 75% oleju oraz kwasów omega-9. Olej konopny polecany jest szczególnie osobom z trądzikiem i zapaleniami skóry. Aktywne biologicznie składniki oleju konopnego utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają podrażnieniom, łojotokowi i przedwczesnemu starzeniu oraz poprawiają jej odporność na niesprzyjające warunki środowiska. Do stosowania wyłącznie na zimno.


Wartość energetyczna całej sałatki – 320kcal

Wartość energetyczna 1 porcji (1/2 sałatki) – 160kcal